Vývoj konkurenceschopnosti Německa a Itálie v kontextu členství v měnové unii - Kabelka, Petr; Bič, Josef; Hnát, Pavel, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Diplomová práce zkoumá vývoj konkurenceschopnosti Německa a Itálie v kontextu společné měny a implikace, které tento vývoj přináší. Teoretická část práce vymezuje vnímání konkurenceschopnosti na národní úrovni a vliv členství v Hospodářské a měnové unii na ekonomiky a jejich konkurenceschopnost obecně. Následně uvádí nejčastěji sledované ukazatelé v rámci užší a širšího pohledu na konkurenceschopnost zemí. Praktická část uvádí širší ekonomické a historické souvislosti obou sledovaných ekonomik a pokračuje hodnocením konkurenceschopnosti podle vybraných ukazatelů: jednotkových pracovních nákladů, situace na trzích práce, produktivity, exportní výkonnosti a struktury, vývoje nominálních a reálných směnných kurzů a vývoje na běžných účtech platebních bilancí obou zemí. Poslední část analyzuje vývoj konkurenceschopnosti podle multikriteriálních hodnocení Světového ekonomického fóra a Mezinárodního institutu pro rozvoj managementu.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses