Fenomén “podnikatelských politických stran” v evropském a českém kontextu - Hudcová, Nikola (2016)
Hlavním cílem diplomové práce je představit nový fenomén, kterým je podnikatelská politická strana. Jedná se o organizační typ politické strany. První kapitola se věnuje pojmu politická strana a vývoji organizačních typů. Druhá kapitola popisuje charakteristické znaky podnikatelské strany a zabývá se podnikatelskými stranami v Evropě: Vzhůru Itálie, Svaz demokratického středu, Pozitivní Slovinsko a Tvoje hnutí. Poslední kapitola je zaměřena na podnikatelské strany v České republice: Věci Veřejné a ANO. Obě strany jsou analyzovány v jednotlivých oblastech, které jsou charakteristické pro tento typ strany. Na základě porovnání těchto dvou stran určuji faktory, které jsou klíčové pro úspěch podnikatelské politické strany v českém prostoru.