Olympijské hry jako součást veřejné diplomacie (případové studie Peking 2008, Soči 2014) - Pinkava, Matouš; Dubský, Zbyněk, 1974-; Veselý, Zdeněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato práce zkoumá OH jako nástroj veřejné diplomacie. Tento problém je řešen pomocí dvou případových studií, které pomáhají pochopit, jakou roli OH ve veřejné diplomacii hrají a jaké jsou možné přínosy pro veřejnou diplomacii plynoucí z pořadatelství či účasti na OH. Jako případové studie jsou vybrány LOH 2008 v Pekingu a ZOH 2014 v Soči z několika důvodů. Pořadatelské země zmíněných OH měly v době, kdy se rozhodly kandidovat na pořadatelství OH zájem dokázat svou silnou pozici v rámci mezinárodního uspořádání a také obě pořadatelské země čelily před samotnými OH kritice a tlaku mezinárodního společenství. Před oběma hrami se především v západních médiích hovořilo o možném bojkotu OH. Na základě čtyř faktorů, které zhodnotily dopady těchto OH do veřejné diplomacie obou pořadatelských států bylo shledáno, že samotné pořadatelství poskytlo oběma zemím obrovský zájem mezinárodního publika, všeobecně neodmítavý postoj politických elit a výborné výsledky domácích sportovců. I přes rozporuplné ohlasy, které hry vyvolaly, lze tedy konstatovat, že pořadatelství OH mělo v daných případech pozitivní krátkodobý dopad do veřejné diplomacie daného státu. Práce také poukazuje na potřebu dalšího výzkumu zaměřeného na dlouhodobé efekty pořadatelství OH a dalších sportovních mega událostí na veřejnou diplomacii.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses