Bezpečnostní integrační procesy v postsovětském prostoru - Švec, Jan (2016)
Práce se zabývá tématem bezpečnostních integračních procesů v postsovětském prostoru se zaměřením na Organizaci smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB). Cílem práce je určit charakter OSKB z hlediska teorií konceptu kolektivní bezpečnosti. V první kapitole jsou zkoumány různé přístupy ke konceptu kolektivní bezpečnosti. Výsledkem první kapitoly je určení kritérií, na jejichž základě je možné identifikovat organizaci kolektivní bezpečnosti. Druhá kapitola se věnuje charakteristice postsovětského prostoru a integračních procesů v postsovětském prostoru. Ve třetí kapitole je provedena analýza Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti. Na závěr práce jsou přivedeny argumenty, proč OSKB není organizací kolektivní bezpečnosti a spíše by měla být považována za organizaci kolektivní obrany.