Komise pravdy : Mandáty komisí pravdy a jejich význam v procesu hledání pravdy - Trojanová, Jana (2016)
Komise pravdy jsou oficiální vyšetřovací orgány nesoudního charakteru zřizované ve státech, ve kterých za minulého represivního režimu, nebo v průběhu právě skončeného konfliktu došlo k hrubému porušování lidských práv. Jejich cílem je vytvořit autoritativní záznam o porušení lidských práv, odhalení jeho příčin a vydání doporučení za účelem zabránit jeho opětovnému opakování v budoucnosti. Hlavním tématem práce jsou mandáty těchto komisí, tedy právní dokumenty určující jejich cíle, funkce, pravomoci a vyšetřovací působnost. Cílem práce je zjistit, jaký je význam mandátu komisí pravdy v procesu hledání pravdy a zda je vhodnější užší nebo širší mandát komise. Pro dosažení tohoto cíle jsou zhodnoceny a porovnány mandáty komisí pravdy v Argentině (1983), JAR (1995), Guatemale (1997) a Keni (2009).