Komise pravdy : Mandáty komisí pravdy a jejich význam v procesu hledání pravdy - Trojanová, Jana; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Žáková, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Komise pravdy jsou oficiální vyšetřovací orgány nesoudního charakteru zřizované ve státech, ve kterých za minulého represivního režimu, nebo v průběhu právě skončeného konfliktu došlo k hrubému porušování lidských práv. Jejich cílem je vytvořit autoritativní záznam o porušení lidských práv, odhalení jeho příčin a vydání doporučení za účelem zabránit jeho opětovnému opakování v budoucnosti. Hlavním tématem práce jsou mandáty těchto komisí, tedy právní dokumenty určující jejich cíle, funkce, pravomoci a vyšetřovací působnost. Cílem práce je zjistit, jaký je význam mandátu komisí pravdy v procesu hledání pravdy a zda je vhodnější užší nebo širší mandát komise. Pro dosažení tohoto cíle jsou zhodnoceny a porovnány mandáty komisí pravdy v Argentině (1983), JAR (1995), Guatemale (1997) a Keni (2009).
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses