Význam námořní přepravy pro mezninárodní obchod. - Beranová, Aneta (2016)
Diplomová práce se zabývá tématikou mezinárodní námořní přepravy a jejího významu pro rozvoj světového obchodu. Nejprve jsou vysvětlena základní teoretická východiska specifická pro námořní přepravu. Práce se poté věnuje analýze vztahu námořní přepravy a mezinárodního obchodu. Důraz je kladen především na kontejnerovou přepravu. Dále jsou diskutovány současné trendy a problémy, které se v námořní přepravě vyskytují. Velký význam je také přikládán největším námořním trasám a přístavům na světě. Poslední část práce zkoumá potenciál využití Severní mořské cesty pro komerční námořní plavbu.