Boj o Kašmír - Volochová, Lucia (2016)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou Kašmírskeho konfliktu. Cieľom predkladanej práce je pomocou historicko-analytickej metódy prísť na možné riešenie tohto teritoriálneho sporu trvajúceho od roku 1947. V teoretickej časti je vysvetlený pojem konflikt v medzinárodných vzťahoch, ktorý je fundamentálny v celej práci. Ďalšie kapitoly sú venované koreňom sporu a jeho následnej eskalácii až po súčasný stav. Dôležitou časťou práce je vývoj aktérov v jadrové veľmoci ako aj postoj jednotlivých zúčastnených.