Komparace současného vývoje indické a čínské ekonomiky - Procházka, Jiří; Žamberský, Pavel; Hasík, Gabriel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Cílem této bakalářské práce je nalézt hlavní příčiny současného nepoměru v ekonomickém výkonu Indie a Číny. K jejich nalezení jsem využil komparační analýzy. Nejdříve jsem s její pomocí určil, že se výkon obou ekonomik výrazně podobal v 60. letech 20. století. A poté jsem porovnával jejich ekonomický vývoj až do konce indického transformačního období v roce 1998. Soustředil jsem se na transformační proces obou zemí, zejména pak na aspekt otevírání hospodářství zahraničnímu obchodu a kapitálu (obchodní a investiční politiku). Pomocí obsahu konkrétních přijatých opatření obou států, které konfrontuji s vývojem makroekonomických ukazatelů a porovnávám mezi sebou jsem hodnotil jejich efektivitu a hledal vzájemné odlišnosti, které byly zásadní pro současný stav. Jako hlavní nalezené odlišnosti popisuji rozdíly v sektorové struktuře (indické zaměření na služby a čínské na výrobní průmysl), naprosto opačné přístupy k výrobním přebytkům a provedení transformačního procesu (aspektu otevření). Přínos práce by měl spočívat v částečném vyjasnění kontextu hospodářského vývoje Indie pro analýzu jejího současného růstového potenciálu a kritického zhodnocení scénářů čínskoindické hegemonie či indického převzetí vůdčí role v Asii, s nimiž jsem se v odborné literatuře a médiích setkal.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses