Taliansko - české kultúrne štandardy v študijnom a pracovnom prostredí a ich komparácia - Šimaliaková, Bronislava (2017)
Hlavnou témou diplomovej práce sú kultúrne odlišnosti medzi Talianmi a Čechmi v študijnom a pracovnom prostredí. Cieľom práce je identifikovať české kultúrne štandardy z pohľadu Talianov, ktorí študovali alebo pracovali v Českej republike. K tomuto účelu bola použitá metóda kritických udalostí založená na kvalitatívnych rozhovoroch s talianskymi respondentmi. Diplomová práca skúma existenciu kultúrych rozdielov medzi talianskou a českou kultúrou vo vzťahu študenta a profesora a zamestnanca a zamestnávateľa. Práca sa okrem samotného výskumu zaoberá aj kultúrou, dôležitosťou interkultúrnej komunikácie a kultúrnymi dimenziami a štandardami. Práca sa zaoberá taktiež analýzou Českej republiky po jej sociálne - ekonomickej stránke. V závere práce sú uvedené odporúčania smerované Talianom a Čechom pre uľahčenie ich vzájomnej spolupráce v študijnom a pracovnom prostredí.