Publikace otevřených propojených dat a tvorba aplikace - Šubrt, Ondřej; Chlapek, Dušan; Kučera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cílem této práce je zpracování veřejně dostupných dat na internetu a jejich převedení do formátu otevřených dat. Tato data jsou publikována ve standardizovaném formátu a vizua-lizována ve webové aplikaci. Pro práci jsem zvolil data ze školního prostředí, publikována analyticko-statistickým odborem na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (MŠMT). V prvním části práce jsem provedl analýzu publikovaných školních dat ve vybraných ze-mích a jejich porovnání v několika rovinách. V rámci analýzy jsem se obecně zaměřil na možnosti vizualizace dat a na nejčastěji používané typy vizualizací. Výsledné poznatky jsem využil při návrhu publikačního plánu pro data z MŠMT a pro návrh struktury otevře-ných dat. Při transformaci dat jsem provedl analýzu dostupných nástrojů a zvolil ten, který nejvíce odpovídal zvoleným kritériím. Posledním krokem práce byla implementace webové aplikace a zpracování převedených dat. Při vývoji jsem reflektoval moderní používané nástroje a technologie. V této práci jsem nastínil publikační plán, který by bylo možné použít jako základ při publi-kování vybraných statistických dat z MŠMT. Při analýze publikovaných dat z několika zemí jsem zvolil obdobné datové sady, které jsou již na webových stránkách MŠMT publi-kovány. Při analýze vizualizačních nástrojů jsem došel k závěru, že nejčastěji používané vizualizace jsou prezentace dat ve formátu sloupcových grafů a při využití mapových pod-kladů. Jako nejvíce vyhovující nástroj pro převedení dat do formátu otevřených dat jsem zvolil nástroj OpenRefine, který umožňuje i návrh RDF popisu prezentovaných dat. Při vývoji webové aplikace jsem zvolil technologie v programovacím jazyce JavaScript, který umožňuje vývoj serverové i front-endové části aplikace. Zde jsem využil framework No-de.js pro serverovou část
Ve webové aplikaci jsem provedl vybrané vizualizace dle analýzy.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses