Podpora inovácií v USA prostredníctvom rizikového kapitálu - Stropkaiová, Aneta (2016)
Sillicon Valley a spoločnosti zoskupené okolo Massachutského technologického inštitútu sú známe ako svetové centrá aktivít investorov rizikového kapitálu. Práve tieto oblasti s množstvom start-upov a firiem podieľajúcich sa na výskume a vývoji sú dnes hodnotené ako územia s najvyššou koncentráciou inovácií na svete a spoločnosti ako Apple, Facebook, Microsoft či Google sídliace v Sillicon Valley, patria medzi najinovatívnejšie a najdôležitejšie spoločnosti generácie. Počínajuc Windowsom až cez FedEx, technológie zrodené v útrobach firiem financovaných rizikovým kapitálom, zmenili zásadným spôsobom náš svet. Cieľom mojej diplomovej práce je identifikovať vzťah medzi rizikovým kapitálom, inováciami a ekonomickou výkonnosťou na príklade USA. V prvej kapitole vymedzujem pojem rizikový kapitál, vysvetľujem ako prebieha proces investovania rizikového kapitálu, a ktoré subjekty sa ho zúčastňujú. V druhej kapitole hodnotím úlohu rizikového kapitálu v americkej ekonomike. Ďalej skúmam akým spôsobom prispieva rizikový kapitál k zakladaniu a rozvoju inovatívnych firiem. V tretej kapitole aplikujem závery výskumov na príklade konkrétnej americkej spoločnosti, ktorá spĺňa 2 podmienky a to, že je financovaná rizikovým kapitálom a má veľký inovačný potenciál. Na praktickom príklade tak overujem vzťah medzi rizikovým kapitálom, inováciami a ekonomickou výkonnosťou krajiny.