Žena na trhu práce v situaci matky - Jakešová, Michaela; Bartošová, Jitka; Váchová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Lidská společnost je závislá na ženách, které v roli matek zabezpečují její udržitelnost. Zároveň se ženy podílejí na ekonomické prosperitě rodiny i společnosti. Kombinace těchto dvou rolí je staví do nevýhodné pozice na pracovním trhu. Tato diplomová práce si klade za cíl analyzovat současnou situaci žen z pohledu mateřství a postavení na trhu práce. Teoretická část se věnuje dvěma primárním oblastem, mezi které se řadí sociální politika a trh práce. Sociální politika přináší informace zejména o státní podpoře matek ve srovnání s jinými zeměmi a o rodinné politice. Praktická část, která je podložena metodologií, je věnována analýze současné situace žen a je rozdělena dle původu dat. Data byla získána jak z veřejné statistické databáze, tak i ze zdroje primárního formou dotazníkového šetření. Výsledek práce přináší významné faktory mající vliv na věk, ve kterém mají ženy své první dítě, závislost mezi příjmem před rodičovskou dovolenou na délku rodičovské dovolené a další odpovědi na výzkumné otázky.
Vedoucí práce: Jitka Bartošová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: sociální politika; trh práce; mateřská dovolená; rodičovská dovolená; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; social policy; labor market; maternal leave; parental leave; master's theses