Pôvod tovaru z colnej perspektívy - Kašuba, Jakub (2017)
Diplomová práca sa venuje problematike pôvodu tovaru a jeho významu v colníctve a medzinárodnom obchode. Cieľom práce je v ucelenej forme popísať základné princípy či pravidlá pri určovaní pôvodu tovaru. Vedľajším cieľom práce je potvrdiť či vyvrátiť predpoklad, že podvody na pôvode tovaru sa sústreďujú najmä na oblasť nepreferenčného pôvodu. Prvá časť práce vysvetľuje základné pojmy v colníctve. V druhej časti je analyzovaný nepreferenčný a preferenčný pôvod tovaru. Posledné dve časti práce sa zameriavajú na teoretické a praktické aspekty podvodov na pôvode tovaru.