Prevence rizik v mezinárodním obchodě - Punčochářová, Hana; Sato, Alexej, 1952-; Ludvík, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Podnikání je ze své podstaty vždy spojené s riziky, která mohou zapříčinit, že určitá situace skončí jinak, než se předpokládalo. Mezinárodní obchod s sebou obvykle přináší nové typy rizik a zvyšuje také jejich četnost a intenzitu. Hlavním cílem této diplomové práce je identifikovat rizika, se kterými se český exportér setkává při mezinárodních obchodních operacích, a představit možnosti efektivního řízení těchto rizik. V převážné části práce se soustředím na riziko úvěrové a teritoriální. Tato diplomová práce je rozdělena do tří kapitol. V první kapitole se věnuji klasifikaci rizik. Druhá kapitola představuje fáze obchodních operací a podrobně vysvětluje vybrané zajišťovací instrumenty (bankovní záruky, dokumentární akreditivy, pojištění, odkup pohledávek atd.). V poslední kapitole jsou řešeny dva obchodní případy inspirované kontrakty společnosti Solar Turbines.
Vedoucí práce: Alexej Sato
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses