Analýza současné opozice v Rusku - Mašková, Denisa (2016)
Práce se zaměřuje na analýzu současné opozice v Rusku. Pozornost se soustředí především na podmínky pro existenci a činnost opozice vytvořené vládní garniturou, včetně účelových proměn platné legislativy a jejím vlivům na stav současné opozice. Dále si práce klade za cíl zmapovat klíčové opoziční subjekty a zjistit, jaký je charakter současné opozice, zda-li nabízí liberálně-demokratickou alternativu k existujícímu režimu či nikoliv. V neposlední řadě práce pomocí výzkumů veřejného mínění zkoumá, zda ve společnosti existuje prostor pro opozici a jak je opozice ve společnosti zakotvena. Práce představuje příspěvek k diskuzi vzhledem k charakteru současného režimu v Rusku a k reálným možnostem jeho změn v blízké budoucnosti, protože pro pochopení systému a jeho fungování je důležitá analýza opozice, jak z hlediska podmínek jejího fungování, tak jejího zakotvení ve společnosti a ideového zaměření.