Srí Lanka – ekonomika a postavení na trhu mezinárodního cestovního ruchu - Toncarová, Alena (2017)
Diplomová práce se zabývá ekonomikou a postavením Srí Lanky na trhu mezinárodního cestovního ruchu. Cílem práce je analyzovat výkonnost srílanské ekonomiky a postavení země na trhu mezinárodního cestovního ruchu. Součástí práce je také zhodnocení konkurenceschopnosti jak ekonomiky, tak odvětví cestovního ruchu země. Zachycen je vývoj Srí Lanky od konce občanské války. První kapitola teoreticky vymezuje klíčové pojmy spojené s problematikou mezinárodního cestovního ruchu. Druhá kapitola se věnuje ekonomice Srí Lanky, nejprve je představena struktura ekonomiky, poté jsou zhodnoceny makroekonomické ukazatele a oblast zahraničního obchodu, následně je zhodnocena konkurenceschopnost srílanské ekonomiky. Třetí kapitola pojednává o cestovním ruchu na Srí Lance. Po představení předpokladů cestovního ruchu je provedena ekonomická charakteristika odvětví a jeho vlivu na národní ekonomiku. Následuje přiblížení organizační strukury a poté zhodnocení konkurenceschopnosti cestovního ruchu destinace. V závěru práce je provedena SWOT analýza stavu cestovního ruchu na Srí Lance.