Zahraniční politika Japonska v 21. století - Mikšovská, Petra; Havlová, Radka, 1975-; Volenec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Zahraniční politika je plní důležitou úlohu při vymezování národních zájmů a její nastavení ovlivňuje postavení země v mezinárodních vztazích. Pro světovou mocnost 21. století, jíž Japonsko bezesporu je, platí zahraniční politika za důležitý prostředek pro budování pozice na mezinárodním poli. Vzhledem k existenci mnoha faktorů, které přímo ovlivňují formování zahraniční politiky země, je práce soustředěna výhradně na roli teritoriálních sporů. Konflikty se sousedními zeměmi Japonska - Čínou, Ruskem a Jižní Koreou, ohledně územní suverenity vytváří napětí a ohrožuje stabilitu v celém asijsko-pacifickém regionu. V případě čínsko-japonských vztahů se jedná o spor o ostrovy Senkaku/ Diaoyu, s Ruskem vede Japonsko konflikt o Severní teritoria/ Jižní Kurily a vztahy s Jižní Koreou komplikuje konflikt o území Takešima/ Dokdo. Příčiny těchto sporů sahají do historie a úzce souvisí se vzájemnou zkušeností zemí, specifickými kulturními hodnotami Japonska a vlivem Spojených států amerických na vývoj Japonska v minulém století. Na základě analýzy těchto faktorů je popsán trend vývoje územních sporů ve vztahu k zahraniční politice vybraných zemí v 21. století.
Vedoucí práce: Radka Havlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses