Význam nizkonákladových společností v letecké dopravě - Dvořák, Jakub (2016)
Diplomová práce analyzuje dopad vstupu nízkonákladových dopravců na využití primárních a sekundárních letišť. K tomu využívá analýzy vybraných letišť v Itálii, Německu, Norsku a Švédsku a následné komparace ve vývoji napříč regiony. Prostor je věnován historii a liberalizaci trhu letecké dopravy a následnému vzniku nízkonákladových dopravců. Poté vlivu těchto společností na rozvoj sekundárních letišť a letištím samotným. Analýza primárních a sekundárních letišť ve třech geograficky odlišných regionech umožňuje komparaci vývoje obou skupin letišť a identifikaci vlivu nízkonákladových leteckých společností v různých oblastech Evropy.