Vliv migrační krize na mezinárodní cestovní ruch - Tomšů, Gabriela (2017)
Diplomová práce se zabývá dvěma aktuálními fenomény, migrací a terorismem. Cílem práce je zhodnotit cestovní ruch na území Evropské unie v posledních dvou letech, kdy čelí migrační krizi v komparaci s rokem předchozím. Vývoj cestovního ruchu vybraných členských států analyzuje podle statistik incomingového, výjezdového a domácího cestovního ruchu a také podle jeho podílu na HDP a celkové zaměstnanosti zemí. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy spojené s problematikou migrace, terorismu a mezinárodního cestovního ruchu. Praktická část zjišťuje dopady současné migrační krize a nové trendy, které se jejich zapříčiněním nyní objevují. Práce také obsahuje doporučení destinacím, jak ke krizi přistupovat a predikci budoucího vývoje.