Alternativní formy a nové trendy cestovního ruchu (se zaměřením na dobrovolnický cestovní ruch) - Kubátová, Michaela (2016)
Diplomová práce se zabývá trendy a novými formami cestovního ruchu, se zaměřením na dobrovolnický cestovní ruch. Cílem práce je shrnout vznik a vývoj této formy cestovního ruchu, zmapovat možnosti zapojení se do dobrovolnického cestovního ruchu a především zanalyzovat účastníky a potencionální účastníky této formy cestování. Teoretická část se zabývá popsáním nových trendů a nových forem cestovního ruchu a následně definováním pojmu dobrovolnictví. Praktická část práce mapuje možnosti zapojení se do dobrovolnického cestovního ruchu a analyzuje účastníka a potencionálního účastníka této formy cestovního ruchu.