Strategie podniku - Švirk, Martin (2017)
Cílem této diplomové práce je zpracovat strategickou analýzu podniku YORK, spol. s r. o., tzn. externí a interní analýzu podniku. Na základě těchto analýz poté navrhnout strategii podniku a doporučení pro budoucí vývoj podniku. Diplomová práce je členěna na teoretickou, metodologickou a aplikační část. V první části práce jsou nejprve vysvětleny základní strategické pojmy. Poté jsou charakterizovány analýzy pro externí a interní prostředí podniku a metodologie pro tvorbu strategie. Následuje metodologie diplomové práce, kde je popsáno, jakými metodami pro analýzy a sběr dat se došlo k cíli práce. Poté navazuje aplikační část. Aplikační část práce nejprve obsahuje charakteristiku analyzované společnosti. Na společnosti YORK, spol. s r. o. je provedena analýza externího a interního prostředí. Pomocí těchto analýz jsou identifikovány příležitosti, hrozby, silné a slabé stránky. Tyto faktory jsou pak zpracovány ve SWOT analýze, která syntetizuje získané poznatky ze zmíněných analýz. Na základě výstupů ze SWOT analýzy je formulována strategie a také doporučení pro YORK, spol. s r. o.