Národ v bezvědomí : česká společnost v době komunistického režimu - Kopáčová, Natálie (2017)
Diplomová práce analyzuje československou společnost mezi lety 1948 a 1989 s pomocí konceptu etické slepoty. Zaměřuje se na tehdejší životní podmínky, na způsoby, jak lidé vnímali socialistický systém a jak se mu přizpůsobovali. Etická slepota je stav mysli, během kterého se stáváme slepí vůči etické dimenzi našeho rozhodnutí. Jedná se o nevědomý a krátkodobý stav, zapřičiněný kombinací osobnostních rysů a velmi silného kontextu. Výzkumná hypotéza práce spočívá v předpokladu přítomnosti etické slepoty v období komunistického režimu v Československu a na jejím základě interpretuje pasivitu tehdejší veřejnosti a její důsledky. Zabývá se rovněž těmi, kterým se z etické slepoty podařilo vymanit.