Národ v bezvědomí : česká společnost v době komunistického režimu - Kopáčová, Natálie; Müller, Karel B., 1972-; Fleissner, Kamil; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Diplomová práce analyzuje československou společnost mezi lety 1948 a 1989 s pomocí konceptu etické slepoty. Zaměřuje se na tehdejší životní podmínky, na způsoby, jak lidé vnímali socialistický systém a jak se mu přizpůsobovali. Etická slepota je stav mysli, během kterého se stáváme slepí vůči etické dimenzi našeho rozhodnutí. Jedná se o nevědomý a krátkodobý stav, zapřičiněný kombinací osobnostních rysů a velmi silného kontextu. Výzkumná hypotéza práce spočívá v předpokladu přítomnosti etické slepoty v období komunistického režimu v Československu a na jejím základě interpretuje pasivitu tehdejší veřejnosti a její důsledky. Zabývá se rovněž těmi, kterým se z etické slepoty podařilo vymanit.
Vedoucí práce: Karel Müller
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses