Presadzovanie spoločných záujmov na poli EÚ - príklad Vyšehradskej skupiny - Bartová, Hana (2017)
Vyšehradská skupina oslávila vo februári 2016 svoje 25. výročie. Založená pôvodne tromi post sovietskymi krajinami stredoeurópskeho regiónu, prešla v priebehu rokov radom výziev. Nie len vstupom do Európskej únie však dokázala svoj význam. Diplomová práca sa zaoberá rozsahom a silou tohto regionálneho zoskupenia. Jej cieľom je zhodnotiť do akej miery využívajú krajiny Vyšehradskej skupiny túto platformu k presadzovaniu spoločných záujmov v rámci Európskej únie. Pre dosiahnutie tohto cieľa budem využívať metódu klasifikačnej analýzy, kde v rámci troch skúmaných oblastí, energetická bezpečnosť, kohézna politika a migrácia, budem sledovať konkrétne spoločné záujmy.