Hodnocení nákladové efektivity NOAC v indikaci atriální fibrilace - Vothová, Petra (2016)
V diplomové práci se v teoretické části zabývám onemocněním atriální fibrilace. Dále se věnuji managementu léčby atriální fibrilace. V práci objasňuji základní prin-cipy farmakoekonomického hodnocení v České republice, na základě jakých zákonů jsou tyto farmakologické intervence hodnoceny a kdo se jimi v České republice za-bývá. V práci uvádím členění nákladů, a jaké jsou nejčastěji používané farmakoekonomické analýzy. V praktické části pak provedu aplikaci teoretických poznatků. Cost utility analýzu jsem vypracovala na základě dostupné klinické evi-dence - randomizovaných klinických studií ARISTOTLE (Granger, 2011), RE-LY (Connolly, 2009), ROCKET AF (Patel, 2011). Provedla jsem nepřímé srovnání celko-vého přínosu jednotlivých léčivých látek NOAC. V základním scénáři jsem vypočítala QALY pro hodnocení přínosů účinnost, bezpečnost a snížení mortality. Zabývala jsem se také scénářem nežádoucího účinku krvácivosti. Největší přínos ICER do systému veřejné zdravotní péče prokázala v obou scénářích účinná látka apixaban. Výsledky jsem doplnila a potvrdila klinickými výsledky recentní, robust-ní, retrospektivní studie kliniky Mayo (Yao, 2016).