Migračná kríza v rokoch 2015 a 2016 : Národný záujem ako základný pilier postoja k migrácie Maďarska a Slovenskej republiky - Korcsogová, Lucia (2017)
Bakalárska práca sa zaoberá s azylovou politikou v Európskej únie, resp. Maďarska a Slovenskej republiky počas utečeneckej krízy, v rokoch 2015 a 2016. V prvej časti, ako teoretické východisko práce, je používaná definícia národného záujmu Petra Kratochvíla. Sú vymedzené najpoužívanejšie pojmy azylovej politiky a zmeny v azylovej politike a v migračných trendoch v Maďarsku a v Slovenskej republike po vstupe do Európskej únii a do Schengenského priestoru. Ďalej na vybraných udalostiach je analyzovaný postoj maďarskej a slovenskej vlády ohľadne utečeneckej krízy, a či ich zámery je možné považovať za národný záujem podľa uvedených kritérií. Vybrané udalosti sú ako odmietanie prijímania utečencov na základe povinných kvót, vypísanie referenda proti prijímaniu azylantov a reakcie na kritiky medzinárodných organizácií.