Současný stav a vývoj platební bilance Německa - Sova, Ondřej (2017)
Bakalářská práce se zabývá vývojem platební bilance Německa, se zaměřením na tři ekonomicky významná období: mezinárodní systém fixních kurzů, znovusjednocení spolkové republiky a příchod eura. Každá kapitola obsahuje nejprve obecný úvod do problematiky za použití ekonomické teorie. V druhé části je potom uveden detailní rozbor stavu jednotlivých účtů platební bilance, stejně tak jako její celkový vývoj ve sledovaném období ve vztahu k historickým reáliím. První kapitola pojednává o systému mezinárodních fixních měnových kurzů a jevů, které jej provázely. Tato kapitola je poněkud odlišná a zároveň slouží jako obecný teoretický úvod, jejím primárním cílem je objasnění některých relevantních ekonomických fenoménů, jejichž význam přesahuje i do zbylých kapitol. V druhé kapitole jsou nejprve objasněny hospodářské aspekty sjednocení s akcentem na problematiku platů a kapitálu, v navazující části je pak k těmto základům přidána zevrubná analýza ekonomického vývoje ve vztahu k zahraničí. V úvodu třetí kapitoly je popsán vývoj, který ke společné evropské měně vedl, stejně tak, jako makro i mikroekonomické aspekty jejího přijetí. Následuje rozbor vzniku společného měnového prostoru pomocí platební bilance.