Aktuální problémy konkurenceschopnosti finské ekonomiky - Valevataya, Dziyana (2017)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu národní konkurenceschopnosti Finska v souvislosti s poklesem této země v mezinárodních žebříčcích konkurenceschopnosti. Cílem je na základě analýzy ukazatelů cenové a necenové konkurenceschopnosti země určit její aktuální trendy a příčiny jejího poklesu od roku 2007. Diplomová práce se zároveň zabývá makroekonomickým vývojem země od roku 2000 a porovnává před a po krizové období. Zde se pozornost věnuje základním makroekonomickým ukazatelům, zejména přímým zahraničním investicím a zahraničnímu obchodu země, které mají značný vliv na růst produktivity výrobních faktorů.