Kultúrna diplomacia Slovenska v rámci predsedníctva v Rade EÚ - Ihnátová, Ivana (2017)
Hlavnou témou bakalárskej práce je kultúrna diplomacia Slovenska počas jeho predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa konalo v druhej polovici roku 2016. Napriek tomu, že predsedníctvo predstavovalo pre Slovensko neľahkú úlohu, prinieslo mu taktiež príležitosť prezentovať svoje umenie a kultúru širšiemu publiku a zviditeľniť sa na medzinárodnej scéne. Cieľom práce je teda charakterizovať kultúrnu diplomaciu počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ, popísať jej jednotlivé aktivity, kultúrny program a zhodnotiť jej celkovú úspešnosť. Prvá kapitola práce sa zaoberá samotným pojmom kultúrna diplomacia, jeho definovaním, umiestnením kultúrnej diplomacie v systéme zahraničnej kultúrnej politiky, vzťahom kultúrnej a verejnej diplomacie atď. Druhá kapitola sa zameriava na kultúrnu diplomaciu Slovenska, jej aktérov, stratégiu a nástroje, pričom taktiež poukazuje na odlišnosť medzi kultúrnou diplomaciou malých a veľkých štátov. Tretia a zároveň záverečná časť už konkrétne rozoberá kultúrnu diplomaciu Slovenska v rámci predsedníctva v Rade EÚ.