Intervence v rámci Regime Change Policy : Irák a Libye - Bednáriková, Veronika (2017)
Bakalářská práce Intervence v rámci Regime Change Policy: Irák a Libye si klade za cíl ověřit platnost následující hypotézy: Zájmy západních zemí mají zásadní vliv na současnou nestabilitu zemí Blízkého východu a severní Afriky. V teoretické části vymezuje oblast zkoumání, věnuje se pojmům legalita, legitimita, interpretuje národní bezpečnostní strategii USA z roku 2002, známou také jako Bushova doktrína nebo Regime Change Policy. Empirickou část práce tvoří dvě případové studie: intervence do Iráku v roce 2003 a intervence do Libye v roce 2011. Případové studie jsou zaměřeny na politicko-ekonomický a kulturní kontext intervencí. Poslední kapitola porovnává Irák a Libyi a porovnává poznatky z případových studií ohledně uskutečněných intervencí za účelem nalezení trendů, které intervence doprovázejí a které mohou mít destabilizační účinky.