Vodohospodářská infrastruktura - Svoboda, Martin (2017)
Cílem této práce je analýza forem vlastnictví vodárenské infrastruktury z hlediska jejího provozování, počtu provozovatelů a zhodnocení vlivu na cenu pitné vody pro koncové odběratele. To vše s ohledem na posouzení, zda je vhodné zajistit provozování soukromými subjekty nebo mají obce provozovat vodohospodářskou infrastrukturu samostatně. Analýza jednoznačně potvrzuje, že současný počet vlastníků a provozovatelů přesahující 9 tisíc společností je pro efektivní řízení této oblasti nepotřebný až škodlivý. Kvantitativní výzkum prokazuje, že pouhých 52 společností zajišťuje plných 97 % objemu fakturované vody. Zároveň je ekonomickou analýzou osvědčeno, že efektivita hospodaření není určena formou vlastnictví, ale především efektivním řízením. Výsledkem této práce je potvrzení, že na cenu vody má vliv především lokalita dodávky pitné vody, dlouhodobě udržitelný rozvoj oblasti a efektivní řízení adekvátního počtu společností.