Trendy ve spotřebě léčiv v ATC skupině L01 - Weber, Jakub; Lešetický, Ondřej; Kostřiba, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
PPráce analyzuje trendy ve spotřebě centrových léčiv z ATC skupiny L01: Cytostatika, kdy srovnává data Státního ústavu pro kontrolu léčiv a data o proplacených centrových léčivech získaná z Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky a Svazu zdravotních pojišťoven České republiky v letech 2012-2015. Závěry ukazují sice mírně klesající trend počtu dodaných kusů léčivých přípravků skupiny L01 (935 tis. ks v roce 2012 a 931 tis. ks v roce 2015), nicméně stoupající spotřebu v hodnotě (z 5 067 mil. Kč na 6 568 mil Kč v roce 2015). Nárůst hodnoty při srovnatelném počtu dodaných balení a spíše tendenci ke snižování jednotkové ceny léčiva indikuje růst velikosti balení a vstupu vyšších sil jednotlivých léčiv (např. Herceptin 600 mg v roce 2014). Práce dále identifikuje nejnákladnější léčiva skupiny a zavádí diskusi nad možnými příčinami diskrepancí mezi jednotlivými zdroji dat, které jsou řádově stovky mil. Kč a tisíce kusů balení léčiv v případě nejnákladnějších léčiv skupiny (104 mil. Kč a 5 598 ks balení léčiva Avastin v roce 2014).
Vedoucí práce: Ondřej Lešetický
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: léčiva; spotřeba léčiv; náklady; cytostatika; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; pharmaceuticals; drug consumption; costs; cytostatics; master's theses