Pozice Kypru v EU - Honsová, Eliška (2017)
Tato bakalářská práce ve třech kapitolách zkoumá pozici Kyperské republiky v Evropské unii. První kapitola charakterizuje Kypr jako zemi rozdělenou na dvě části, která se i přes tuto skutečnost stala členem EU. Pozornost je věnována dřívějším i současným snahám Kypr sjednotit, zmiňován je též proces vstupu Kypru do měnové unie a předsednictví Kypru v Radě EU. Druhá kapitola srovnává Kypr s ostatními členskými zeměmi EU za pomoci geografických, demografických, politických a především ekonomických ukazatelů, a to v období před propuknutím finanční krize v roce 2008. Třetí kapitola sleduje změny v těchto ukazatelích po roce 2008 a v krátkosti popisuje i makroekonomický ozdravný program Kypru.