Světová cena ropy a její vliv na ekonomiku Ruské Federace - Suetina, Anna (2017)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaký dopad a zda vůbec má světová cena ropy na hospodářství Ruské federace. První kapitola se zaměřuje na všeobecné znalosti o ropě a vývoj její ceny. Druhá část první kapitoly obsahuje historii a současnost mezinárodního obchodu s ropou, jež navazují na historii světové ekonomiky. Druhá kapitola je věnovaná charakteristice ropného trhu Ruské federace a významu ropného odvětví pro ekonomiku RF. Poslední kapitola zkoumá vliv světové ceny ropy na jednotlivé části hospodářství RF: výkonnost ekonomiky, cenovou hladinu a zahraniční obchod. Závěr obsahuje stručný přehled dynamiky ceny ropy a zkoumaných vztahů.