Vývoj postavení pásma Gaza v kontextu izraelsko-palestinského konfliktu - Svobodová, Kateřina (2017)
Tato bakalářská práce sleduje vývoj postavení pásma Gaza v průběhu trvání izraelsko-palestinského konfliktu. První část je zaměřena na historii konfliktu s důrazem na dění, které ovlivnilo sledovanou oblast. Dále jsou v práci rozebírány události 21. století, které měly dopad na současnou situaci a životní podmínky v tomto prostoru, konkrétně se jedná o jednostranné stažení Izraele z pásma Gazy, Izraelem uvalenou ekonomickou blokádu pásma Gazy a tři vojenské operace, které Izrael na tomto území během probíhající blokády vedl. Následky blokády a vojenských akcí uvrhly sledovanou oblast do stavu, který je na hranici obyvatelnosti. Pozornost je v této práci věnována také palestinské politické scéně, a to vzestupu islamistického hnutí Hamás a rostoucí rivalitě mezi frakcemi Fatah a Hamás. Právě vnitřní problémy a nestabilita palestinského vedení patří v současné době mezi překážky při hledání mírového řešení celého izraelsko-palestinského sporu.