Vývoj postavení pásma Gaza v kontextu izraelsko-palestinského konfliktu - Svobodová, Kateřina; Havlová, Radka, 1975-; Burešová, Jana, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Tato bakalářská práce sleduje vývoj postavení pásma Gaza v průběhu trvání izraelsko-palestinského konfliktu. První část je zaměřena na historii konfliktu s důrazem na dění, které ovlivnilo sledovanou oblast. Dále jsou v práci rozebírány události 21. století, které měly dopad na současnou situaci a životní podmínky v tomto prostoru, konkrétně se jedná o jednostranné stažení Izraele z pásma Gazy, Izraelem uvalenou ekonomickou blokádu pásma Gazy a tři vojenské operace, které Izrael na tomto území během probíhající blokády vedl. Následky blokády a vojenských akcí uvrhly sledovanou oblast do stavu, který je na hranici obyvatelnosti. Pozornost je v této práci věnována také palestinské politické scéně, a to vzestupu islamistického hnutí Hamás a rostoucí rivalitě mezi frakcemi Fatah a Hamás. Právě vnitřní problémy a nestabilita palestinského vedení patří v současné době mezi překážky při hledání mírového řešení celého izraelsko-palestinského sporu.
Vedoucí práce: Radka Havlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses