Komparace americko-mexických vztahů za vlády prezidentů Calderóna a Niety v kontextu mexické drogové války - Mladá, Pavlína (2017)
Mexiko se potýká s komplikovaným problémem jak drogové produkce na svém území, tak i s postem nejvýznamnější země tranzitu ilegálních drog z Jižní Ameriky do Spojených států amerických. Každá země zde má svou roli, Mexiko jako hlavní dodavatel drog, USA jako hlavní spotřebitel. Bakalářská práce se zabývá americko-mexickými vztahy od roku 2006, kdy byla v Mexiku vyhlášena drogová válka. Hlavním cílem práce je prozkoumat kroky americko-mexické spolupráce v potírání organizovaného zločinu ve sledovaném období a srovnat, jaké výsledky přinesla a zda byla úspěšná. Dalším cílem práce je vymezit bezpečnostní situaci na mexickém území ve sledovaném období a poměřit nápravné kroky mexických prezidentů.