Nezaměstnanost a inflace v České republice a sousedních zemích - Kuchařík, Tomáš (2017)
Cílem této práce je ověření existence závislosti mezi inflací a nezaměstnaností pro-střednictvím Phillipsovy křivky v České republice a jejích sousedních zemích (Polsko, Rakousko, Slovensko a Německo). Tento sledovaný vztah je doplněn o ekonomický vývoj obou makroekonomických proměnných ve zmíněných zemích. První kapitola je věnována teoretickým podkladům vztahujícím se k inflaci, nezaměstnanosti a Phillipsovým křivkám, ve druhé kapitole jsou vymezena data využitá pro samotné ově-ření existence inverzního vztahu mezi inflací a nezaměstnaností. Třetí kapitola je členě-na po jednotlivých zemích, kdy je nejdříve znázorněn vývoj míry inflace a nezaměstna-nosti, a poté na základě dostupných dat sestaveny Phillipsovy křivky. Poslední oddíl je věnován shrnutí dosažených výsledků.