Boj proti korupci při zneužívání fondů Evropské unie : případová studie ROP Severozápad - Frodlová, Ellen (2017)
Tato diplomová práce se věnuje tématice korupce a zneužívání finančních zdrojů, které plynou z fondů Evropské unie. Primárně se zaměřuje na analýzu Regionálního operačního programu Severozápad, na jehož konci stála rozsáhlá korupční kauza. Ta měla za následek jak pozastavení vyplácení dotací z Evropské unie, tak změnu způsobu zadávání zakázek v dalším programovém období, ale také otevření otázky současných trendů v korupci v České republice. Cílem práce bylo identifikovat místa při zneužívání evropských fondů, začlenit korupční skandál ROP Severozápad do souvislosti se současnými trendy korupce v České republice a navrhnout základní opatření, která by v budoucnu mohla zabránit zneužívání evropských dotací. Cíl práce byl dosažen analýzou systému operačního programu, který byl vypsán pro roky 2007-2013. Bylo zjištěno, že systém byl účelově nastaven tak, aby bylo možno v případě potřeby manipulovat pořadím vítězných projektů a tudíž nespravedlivě rozdělit finanční prostředky čerpané z fondů Evropské unie.