Řízení kurzového rizika výrobního podniku - Fomina, Elena (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na řízení kursového rizika vývozního podniku. Tento druh rizika doprovází vyvážející výrobní podniky během jejich každodenních aktivit a představuje tedy možný zdroj ztrát. Při změně měnového kursu se podnik může vystavovat třem druhům expozice - transakční, translační a ekonomickou. Tato práce má za cíl na základě teoretických poznatků získaných z široké řady literárních zdrojů vybudovat zajišťovací strategii transakční expozice pro skutečný podnik AAA a.s. Společnost AAA a.s. je analyzována jak z kvantitativního hlediska, tak z toho kvalitativního, kde je rozebrán její historický vývoj i vztahy s ostatními členy mezinárodní skupiny jejíž je součásti. Na základě získaných znalosti, je vypracována strategie zajištění jak pomocí interních, tak externích nástrojů.