Proces náboru zaměstnanců ve vybraném centru strategických služeb - Lužná, Nikola (2017)
Cílem diplomové práce je analyzovat proces získávání a výběru zaměstnanců v Centru strategických služeb společnosti ExxonMobil, identifikovat jeho silné a slabé stránky a doporučit opatření ke zvýšení jeho efektivity. V teoretické části této práce jsou představeny základní pojmy a skutečnosti týkající se oblasti získávání a výběru zaměstnanců, včetně historického vývoje personální práce a činností obecně. V praktické části je poté analyzován proces získávání a výběru zaměstnanců v Centru strategických služeb společnosti ExxonMobil, kde je zároveň využito výsledků dotazníkového šetření, jež proběhlo mezi zaměstnanci společnosti, kteří se tohoto procesu účastnili. Na základě identifikování silných a slabých stránek procesu jsou v poslední části práce navržena doporučení ke zvýšení jeho efektivity a s tím související spokojenosti kandidátů.