Proces náboru zaměstnanců ve vybraném centru strategických služeb - Lužná, Nikola; Legnerová, Kateřina, 1965-; Spálenková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2017)
Cílem diplomové práce je analyzovat proces získávání a výběru zaměstnanců v Centru strategických služeb společnosti ExxonMobil, identifikovat jeho silné a slabé stránky a doporučit opatření ke zvýšení jeho efektivity. V teoretické části této práce jsou představeny základní pojmy a skutečnosti týkající se oblasti získávání a výběru zaměstnanců, včetně historického vývoje personální práce a činností obecně. V praktické části je poté analyzován proces získávání a výběru zaměstnanců v Centru strategických služeb společnosti ExxonMobil, kde je zároveň využito výsledků dotazníkového šetření, jež proběhlo mezi zaměstnanci společnosti, kteří se tohoto procesu účastnili. Na základě identifikování silných a slabých stránek procesu jsou v poslední části práce navržena doporučení ke zvýšení jeho efektivity a s tím související spokojenosti kandidátů.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses