Mezinárodní úsilí o odstranění diskriminace na základě kast v Indii - Valentová, Kristýna; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Burešová, Jana, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Bakalářská práce se zabývá mezinárodní reakcí na porušování lidských práv v podobě kastovní diskriminace v Indii. Cílem práce je identifikovat nástroje lidskoprávní politiky využité ve vztahu k Indii ze strany dvou významných mezivládních organizací, a to Organizace spojených národů (OSN) a Evropské unie (EU). První část práce je věnována teoretickému vymezení nástrojů lidskoprávní politiky. S cílem hlubšího pochopení zkoumaného problému je ve druhé kapitole představen kastovní systém v Indii a indická legislativa týkající se kastovní diskriminace. V dalších kapitolách se práce zabývá konkrétní reakcí OSN a EU a lidskoprávními nástroji, jež obě organizace využily v reakci na daný problém.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses