Vliv zaměstnanecké spokojenosti na konkurenceschopnost podniku - Karlová, Barbora; Šíšová, Veronika; Trachta, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit vliv lidských zdrojů na konkurenceschopnost podniku a zároveň zjistit, zda má spokojenost zaměstnanců na vliv dopad. V první části mé práce jsem provedla operacionalizaci hlavních pojmů, tedy konkurenceschopnosti podniku a souvislost s lidskými zdroji, zaměstnanecké spokojenosti a faktorů, které ji ovlivňují. Výzkum jsem provedla ve dvou konkurenceschopných podnicích, SINKA reklama a SC Metal. Spokojenost zaměstnanců jsem zkoumala pomocí dotazníkového šetření s použitím hodnotících škál. Metodou VRIO jsem zjistila, jak podniky na lidské zdroje nahlížejí. Pro verifikaci hypotéz jsem na základě zjištěných výsledků míry spokojenosti zaměstnanců a modelu VRIO uspořádala rozhovor se zaměstnavateli.
Vedoucí práce: Veronika Lochmanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: konkurenceschopnost; pracovní spokojenost; management [obor bakal. práce]; metoda VRIO; bakalářské práce; competitiveness; job satisfaction; bachelor's theses