Ariel Šaron a jeho vliv na izraelsko-palestinský konflikt - Sedláčková, Kateřina (2017)
Bakalářská práce se věnuje roli jednotlivce při tvorbě zahraniční politiky a faktorům, které ovlivňují politika v rozhodování, dále pak osobnosti Ariela Šarona a jeho celoživotnímu vlivu na izraelsko-palestinský konflikt. Práce se zabývá Šaronovým působením v izraelské armádě a izraelské politice, jeho celoživotním přístupem k izraelsko-palestinskému konfliktu včetně podpory politiky výstavby židovských osad. Zvláštní kapitola je věnována jeho rozhodnutí jednostranného stažení Izraele z pásma Gazy. V práci jsou shrnuty faktory, které vedly Šarona k tomuto rozhodnutí, a důsledky tohoto rozhodnutí pro Šarona, Izrael a pásmo Gazy.