Fairtrade v medzinárodných spoločnostiach - Lakoštíková, Eliška (2017)
Táto bakalárska práca sa zaoberá certifikáciou Fairtrade v medzinárodných spoločnostiach. Hlavným cieľom je zanalyzovať prínosy získania certifikácie na vybrané firmy a ich image s ohľadom na postoje a povedomie spotrebiteľov o certifikácií Fairtrade. Tematicky je práca členená do troch kapitol. Cieľom prvej kapitoly je oboznámiť čitateľa s problematikou fair trade, jeho historickým vývojom a bližšie sa zamerať aj na rolu a činnosť Svetovej organizácie fair trade. Druhá kapitola sa detailnejšie zaoberá certifikáciou Fairtrade, konkrétne certifikačným a kontrolným orgánom FLOCERT a asociáciou Fairtrade International. V kapitole je popísaný proces a kritéria pre získanie certifikácie a posledná podkapitola oboznamuje čitateľa s tromi základnými typmi ochrannej známky Fairtrade. Tretia kapitola pozostáva z dotazníkového šetrenia týkajúceho sa povedomia spotrebiteľov o certifikácií Fairtrade a analýzy spoločností Ben & Jerry´s a Pfanner. Informácie o spoločnostiach boli získané prostredníctvom verejne dostupných zdrojov a individuálnych rozhovorov so zástupcami týchto firiem. Syntézou výsledkov oboch výskumov bol naplnený hlavný cieľ práce.