Spolupráce USA a Mexika v boji proti obchodu s drogami jako mezinárodní bezpečnostní hrozbě - Švejdová, Anna; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Demková, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Mexiko a USA čelí transnacionální hrozbě představované obchodem s drogami. Tato práce se zabývá americko-mexickou spoluprací v této oblasti a klade si za cíl zhodnocení její efektivnosti. Nejprve vytváří teoretický základ pro konstruktivistickou analýzu této spolupráce tím, že identifikuje změny spojené s post-mezinárodním prostředím. Vysvětluje vzestup transnacionálních hrozeb a způsob jejich konstrukce podle teorie sekuritizace kodaňské školy a podle konstruktivistické teorie. Zabývá se tím, jak hrozbu obchodu s drogami vnímají Mexiko a USA a identifikuje, proč je obchod s drogami hrozbou transnacionální. Pro zodpovězení otázky efektivnosti americko-mexické spolupráce využívá konstruktivistickou analýzu jejich dosavadních vztahů a určuje jejich základní nedostatky. Nakonec analyzuje, jak se tyto nedostatky projevily při tvorbě a uplatňování konkrétních protidrogových strategií a hodnotí jejich úspěšnost. Největší nedostatky shledává v přílišném zaměření na ozbrojené složky a chybějící institucionalizaci spolupráce.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses