Porovnání nástrojů Self-Service Business Intelligence - Blaha, Ondřej; Maryška, Miloš; Sládek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cílem diplomové práce je analýza a porovnání komerčních nástrojů z oblasti Self-Service Business Intelligence. V práci budou na lokálním prostředí porovnávány nástroje Power BI od společnosti Microsoft a Tableau od společnosti Tableau Software. Teoretická část se kromě rešerše knih a prací na toto téma zaměřuje na vysvětlení problema-tiky Business Intelligence a její architektury s přihlédnutím k několika aktuálním přístupům: klasický přístup, In-memory přístup a Self-Service přístup. Teoretická část též pojednává o důvodech pro přechod k Self-Service BI přístupu a s tím související proměně role IT oddě-lení. Analytická část práce se věnuje definici vhodných metrik, podle kterých jsou vybrané nástroje porovnávány na základě vícekriteriální analýzy. Tyto metriky jsou seskupeny do několika vrstev, částečně kopírujících logickou strukturu BI architektury. Patří mezi ně datová, transformační, prezentační, publikační a na závěr komunitní vrstva. Ke stanovení vah je využita tzv. Fullerova metoda a výsledné hodnocení bude dosaženo na základě metody váženého součtu nabytých hodnot. Hlavním přínosem diplomové práce je porovnání výše zmíněných Self-Service BI nástrojů a analýza toho, jak se s jednotlivými metrikami a scénáři dokáží vypořádat. Čtenář by se měl na základě této práce dostatečně zorientovat v oblasti BI a plnohodnotně rozhodnout, který nástroj bude pro jeho využití vhodnější zvolit a jaká úskalí to s sebou přináší.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses