Vývoj moderních webových aplikací - Nezdara, Vojtěch (2017)
Vývoj webových aplikací se za posledních několik let razantně změnil. Tato práce je zaměřena na změnu postupů ve vývoji webových aplikací a technologie s nimi spojenými. Hlavním cílem je popsat aktuální stav vývoje webových aplikací a vytvoření moderní aplikace. Dílčími cíli je popsání historického vývoje technologií pro webové aplikace, porovnání vhodnosti dříve běžných technologií pro moderní web a představení technologií nových, včetně jejich použití. V teoretické části je popsán historický vývoj webových aplikací, technologií pro uživatelská rozhraní a technologií pro serverovou část webových aplikací. Větší důraz je věnován uživatelským rozhraním, jelikož jejich změna je markantnější než u serverové části. Praktická část obsahuje realizaci moderní webové aplikace pro systém METES. Aplikace je vytvořena pomocí JavaScriptové knihovny React a PHP frameworku Laravel. Důraz je kladen na vysvětlení jednotlivých principů moderního vývoje webových aplikací, popsání použitých technologií a jejich integraci. Zdrojový kód vytvořené aplikace je volně dostupný ve veřejném repositáři a je možné ho využít jako základ pro nový projekt.